7 Kasım 2015 Cumartesi

Saimdang, the Herstory

- Saimdang, the Herstory-ic.jpg

Lee Young Ae toravatta.... Nam-ı diğer Jangema toravatta!!! İki çocuk annesi, evli, mutlu, çocuklu Lee Young Ae toravattaa!!! Hem de Saraydaki Mücevher'e benzer bir yapımla. Ona yeni tarihi dizisinde eşlik edecek ajusshi ise Song Seung Hyun. 



10 yıllık bir aradan sonra Lee Young Ae "Artık, yeter! Kameraları özledim." diyerek ev hanımlığını bir kenara bırakıp setlere tekrar adımını atar. 2005 yılında "Sympathy for Lady Vengeance" adlı filmiyle son kez ekranlarda görünen Lee Young Ae, bir daha kendisinden 2009'da yarı Amerikalı yarı Koreli eşi ile olan evliliği ve 2011'de dünyaya gelen ikizleri ile söz ettirmiştir. Bu zamana kadar da kendini evine ve çocuklarına adamıştır. 


Tabii ara sıra yaptığı fotoğraf çekimleriyle fanlarını göz alıcı aynı zamanda duru güzelliğinden mahrum bırakmamıştır. 


Bir kaç tane de bebeleri ile fotoğraflarından paylaşayım:

Bu resim çok tatlı değil mi ama :D




Tahminimce Saraydaki Mücevher'in tek bir bölümünü bile izlememiş bir Kore fanı yoktur. Fark ettiyseniz K-drama ya da K-pop fanı diye ayırmadım. Çünkü bu diziyi K-drama fanı olan da K-pop fanı olan da illa izlemiş hatta tekrarları izlemekten ezberleme boyutuna geçmiştir. Öyle ki replik tekrarlamaktan benim gibi beyni yanan bile vardır. 

Evet, bu ben oluyorum :D 


Kendisinin en çok ses getiren ayrıca son dizi yapımı olan Saraydaki Mücevher'den tam 13 yıl sonra yine bir tarihi dizi ile ekranlara dönecek Lee Young Ae. Ve yine Kore tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir kadın karaktere can verecek kendisi gibi duru ve naif oyunculuğu ile. 


Dizinin çekimlerine ağustosta başlandı. 2016'nın ilk yarısında da dizinin SBS'de yayına girmesi bekleniyor. Dizide Lee Young Ae iki karakter canlandırmakta. İlki bir sanat tarihi öğretmeni Seo Ji Yoon, diğeri ise 1500'lü yılların Koresi'nin en önemli isimlerinden filozof, ressam, yazar, şair, kısaca tam anlamıyla bir 16. yüzyıl entelektüeli Shin Saimdang. Sanat tarihçisi hoca Shin Saimdang'ın gizemli hayatına ışık tutar ve bizlere onu tanıma fırsatı verir. 


Şimdi siz bana diyeceksiniz ki bu dizinin erkek oyuncusu yok mu? Ayol, olmaz olur mu hiç. De Lee Young Ae beni o kadar şaşırttı ki K-drama loverların sevgilisi Song Seung Heon'dan bahsetmeyi unuttum :D 


Aslında Song Seung Heon'un oynayacağı Lee Gyeom rolünü bol ödüllü Kam Woo Sung isimli başka bir amcaya teklif etmişler o da "Şiro" demiş. Haliyle rol Song Seung Heon'a kalmış. Bana kalırsa iyi olmuş, sevdiğim oyuncuları aynı yapımlarda görmekten hep zevk almışımdır. Ama sanırım Koreli netizenler pek benim gibi düşünmüyor: 


Küçük birer örnek: 

6. [+7,076, -684] Song Seung Heon'un rolünü Kam Woo Sung oynasaydı harika olurdu 

7. [+5,870, -1,085] Adam yakışıklı ama oyunculuğu berbat 

8. [+3,545, -412] Song Seung Heon..? Song Seung Heon..?


Sen onlara kulak asma Seung Heon'cuğum ama dizinin önemini göz önüne alıp birazcık oyunculuğunu geliştirmeye çalışsan hiç fena olmaz canımcım :D Ee, tarihi dizide ne ara kaslarını gösterecen de mi ama :D 

Lee Young Ae'nin küçüklüğünü Park Hye Soo adlı bu 94'lü bacımız canlandıracakmış: 

Park Hye-Soo-p1.jpg

Kendisi K-pop Star'ın 4. sezonuna katılmış ancak bir derece elde edememiştir. Demek "Bir de oyunculuğu deneyek "deyip ikinci oyunculuk denemesinde gayet iyi bir rol kapmıştır. Güzel kızmış ama haa... 

Yazının sonlarına gelirken, dizinin ismi ile ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. Dizi adını Shin Saimdang'ın ön adından almakta aynı Dae Jang Geum'da olduğu gibi. Ancak bu ön adının devamına eklenen "Herstory" benim çok ilgimi çekmiş durumda. İzin verin hemen açıklayayım. 


Bildiğiniz gibi İngilizce'de bizdeki "Tarih" kelimesinin karşılığı "History"dir. Ancak dünya üzerinde 19.  yüzyılın sonlarında baş gösteren Feminizm hareketinin 1970 - 1980 yılları arasındaki  2. dalgasında bu "History" kelimesinin kadınları itibarsızlaştırdığı öne sürülmüştür. Çünkü onlara göre "History" kelimesinin oluşumu "His" ve "Story" kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Bu da tarihin erkeklerin şekillendirdiği bir olgu olduğu izlemini verir. Ancak bir kadın da pek ala tarihe yön verir, isterse adını altın harflerle kazıtabilir. 


Toparlıyorum!

Bu "Saimdang, the Herstory" başlığı da bana bu anlamın, yani Shin Saimdang'ın tarihe yön veren bir şahsiyet olduğu ve bu dünyada bir iz bıraktığı, onun da kendi HİKAYESİ olduğunun anlatılmak istendiğini hissettirdi. Kısaca, bu şahsiyet Kore tarihinde son derece önemli bir yer edinmekte bu yüzden onun HİKAYESİ herkese iletilmeli...


(Evet, bu Shin Shaimdang'ın bir portresi, belki de tek. Başta vermem gereken şeyi 
sonda verdiğim için sorryyy!!) 

Bu diziyi dört gözle bekleyeceğim, izler miyim izlemez miyim o belli değil ama her an değişen bir ruh haline sahibim :D Ama siz izleyin haa... Bakın bakalım nasılmış onun HİKAYESİ!


Artık bugünlük bu kadar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...